ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
Γιουβέτσι μοσχάρι
Ίσως το πιο κλασικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας! Δώστε περισσότερη γεύση στο παραδοσιακό γιουβέτσι με καλό κριθαράκι ΗΛΙΣ.
Απο τον σεφ
ΜΕΡΙΔΕΣ: 6
ΨΗΣΙΜΟ: 45'
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20'
ΥΛΙΚΑ
- 250 γρ. κριθαράκι χοντρό ΗΛΙΣ
- 1200 γρ. μοσχαρίσιο μπούτι χωρίς κόκκαλο, κομμένο σε κύβους 1-2 εκ
- 3 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 καρότα κομμένα σε φέτες πάχους 1 εκ.
- 1 κονκασέ ντομάτας
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 150 ml κόκκινο κρασί
- 2 κ.σ. μέλι
- ¼ κ.γ. σπόρους κύμινου ή γλυκάνισου
- 2 ξυλάκια κανέλα
- 2 φύλλα δάφνη
- Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
- Αλάτι και πιπέρι
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Φέτα για το σερβίρισμα
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Βάζουμε ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια, τα καρότα και το πράσο. Ανακατεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν τα λαχανικά. Τα αφαιρούμε και τα βάζουμε στην άκρη.
- Επιστρέφουμε το σκεύος στη φωτιά. Βάζουμε τα κομμάτια από το κρέας μέσα και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
- Προσθέτουμε πίσω στην κατσαρόλα όλα τα λαχανικά και προσθέτουμε 2 ξυλάκια κανέλας, 2 φύλλα δάφνης και λίγο κύμινο. Στη συνέχεια βάζουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για 2 λεπτά, για να γλυκίσει ο πελτές.
- Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Ρίχνουμε στη κατσαρόλα το κονκασέ και το μέλι και 250 ml νερό. Ανακατεύουμε καλά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
- Καπακώνουμε και βράζουμε για 90 λεπτά τουλάχιστον σε χαμηλή φωτιά. Όταν είναι έτοιμο, μεταφέρουμε σε ένα ταψί μαζί με τα ζουμιά που υπάρχουν στην κατσαρόλα.
- Παράλληλα, σε ένα κατσαρολάκι σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το κριθαράκι μέχρι να χρυσίσει και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Στο ταψί με το κρέας προσθέτουμε το κριθαράκι και 750 ml νερό. Ρίχνουμε λίγο φρέσκο θυμάρι και ανακατεύουμε.
- Σκεπάζουμε το ταψάκι με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά.
- Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το ξαναβάζουμε στον φούρνο για 15 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε από τον φούρνο αφήνουμε να κρυώσει.
- Σερβίρουμε με φέτα, ψιλοκομμένο μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού.